מתוך בעיות ברכיים רבות, הקרע במניסקוס נחשב לאחת הנפוצות ביותר. איך מאבחנים, האם הטיפול השמרני מספיק או שחייבים ניתוח וכמובן, פתרונות מניעתיים – דאגנו לענות לכל שאלה שלכם
בדומה לפגיעות ברכיים אחרות, הקרע במניסקוס יכול להיות כואב מאד ולפגוע בצורה משמעותית באורך חיים. למרבה הצער, מדובר בבעיה די שכיחה. למען האמת, הקרע במניסקוס נחשב לאחת מפגיעות סחוס הברך הנפוצות ביותר. צריך להבדיל בין טראומטי לקרע ניווני.
מהו מניסקוס?
מדובר ברצועה של רקמת סחוס בתוך מפרק הברך. תפקידו של מניסקוס הוא לרפד ולייצב את המפרק, הוא גם שומר על העצמות משחיקה. אבל בסופו של דבר סיבוב ברך פתאומי זה כל מה שצריך כדי לקרוע את המניסקוס. במקרים מסוימים, החלק הקרוע משתחרר לחלוטין, נתפס בתוך המפרק ונועל אותו.
מקרים של קרע במניסקוס נפוצים בענפי ספורט שונים – כדורגל, כדור יד ואפילו קפיצות. המניסקוס יכול להיקרע כשאדם באופן פתאומי משנה כיוון במהלך ריצה וזה יכול לקרות בו זמנית לפציעות ברך אחרות, כמו למשל קרע ברצועה הצולבת הקדמית. בקבוצת סיכון לקרע במניסקוס נמצאים ספורטאים מבוגרים, מאחר והמניסקוס נחלש עם השנים. יותר מ-40% מאנשים בגיל 65 או יותר סובלים מבעיה זו.
איך ניתן לזהות קרע במניסקוס
מדובר במספר תסמינים, שכדאי לשים אליהם לב ובמקרה הצורך לפנות לרופא או לחדר המיון הקרוב. בין התסמינים:
- כאב ברך
- נפיחות ברך
- תחושה של פיצוץ בתוך מפרק במהלך הפציעה
- קושי לכופף וליישר את הרגל
- נטייה של הברך "להיתקע" או להינעל
בהתחלה הכאב יכול להיות לא משמעותי, ניתן אפילו להמשיך לעשות ספורט. אך ברגע שמתחילה הדלקת, רמת הכאב בברך תתגבר באופן משמעותי.
אבחון קרע במניסקוס
למניסקוס יש חשיבות רבה בתנועת הברך. אפשר להתייחס אליו כאל בולם זעזועים וגם כאל כפית שכדור המפרק נע בתוכה. אם הכפית נשברת והיא לא שלמה התנועה לא טובה והסחוס נקרא. כדי לאבחן את הקרע במניסקוס, על רופא-אורתופד לבצע בדיקה רפואית מדוקדקת שמתחילה מהתשאול לגבי רגע הפציעה, בדיקת תפקוד המפרק וצילום רנטגן במקרה הצורך כדי לשלול עצמות שבורות או בעיות אחרות. כדי לראות יותר פרטים לגבי מה שקורה בתוך מפרק הברך, ייתכן ויהיה צורך לבצע בדיקת MRI.
טיפול בקרע במניסקוס
למניסקוס יש חשיבות רבה בתנועת הברך. אפשר להתייחס אליו כאל בולם זעזועים וגם כאל כפית שכדור המפרק נע בתוכה. אם הכפית נשברת והיא לא שלמה התנועה לא טובה והסחוס נקרא. לכן, במקרים בהם מדובר באנשים צעירים, במצב של קרע במניסקוס בוחר ד"ר ברק סגל מבית חולים אלישע לא להתמהמה, ולנתח, כי המטרה היא לעצור את הקרע ולא לאפשר לו להיקרע עוד יותר. הניתוח לרוב כולל את תפירת המניסקוס. אצל מבוגרים יותר בעייתי לתפור, ולכן בהתאם לסימפוטמים ולגיל, אפשר לעשות פיזיותרפיה או גם לנתח. הנתוח עצמו נקרא "ייצוב המניסקוס" ולפי מצב המטופל והגיל שלו מחליטים אם לתפור את המניסקוס (צעירים יותר) או להוריד אותו (מבוגרים יותר), כדי שבסופו של דבר לייצב אותו. מדובר במקרה מיוחד כשהטיפול הניתוחי הוא אפקטיבי יותר כי הוא שומר יותר טוב על מניסקוס.
זמן החלמה אחרי ניתוח לתיקון קרע במניסקוס
אורך תקופת ההחלמה תלוי במספר גורמים, כולל חומרת הקרע. ההחלמה המלאה יכולה לקחת בין 4 עד 6 שבועות בממוצע, תלוי בסוג הניתוח, אך חשוב לזכור שאנשים שונים מחלימים בקצב שונה. ברוב המקרים ימליץ הרופא למטופל לבצע טיפולים פיזיותרפיים לאחר ניתוח כדי לצמצם אפשרות הסיבוכים ולהאיץ את ההחלמה. לפעמים, בעקבות התייעצות עם הרופא, כשמדובר בספורטאים שזקוקים לשמירה על שגרת האימונים, ניתן להחליף פעילות גופנית רגילה באחרת, שלא מעמיסה על הברך. למשל, אם אתם רצים, ניתן לנסות שחייה וכד', אך חשוב לזכור – אסור להאיץ דברים ולנסות לחזור לפעילות גופנית רגילה עד החלמה מלאה הכוללת יכולת לכופף וליישר את הברך ללא כאב ויכולת ללכת, לרוץ או לקפוץ בלי להרגיש כאב בברך. כמו כן, הברך הפצועה כבר לא אמורה להיות נפוחה וכמובן, להיות חקה בדיוק כמו הברך השנייה. כל ניסיון להפעיל את הברך יתר על מידה לפני ההחלמה הסופית עלול לגרום לפציעה נוספת.
האם ניתן למנוע קרע במניסקוס?
קרע במניסקוס לרוב לא ניתן למנוע מאחר ומדובר בתאונה, אך בזכות אמצעי זהירות מסוימים ניתן לצמצם את סיכון הפגיעה:
- להתאמן באופן קבוע ולשמור על שרירי ירכיים חזקים
- לפני אימון או משחק ספורט לעשות חימום קל
- לאפשר לגוף מנוחה מספקת בין האימונים. שרירים מותשים יכולים להגביר את סיכוי הפציעה
- לנעול נעליים נוחות תומכות ביציבה
- לפתח גמישות
- לא להגביר באופן פתאומי את עצימות האימונים, אלא באופן הדרגתי בלבד
שחיקת סחוסים- המרכז האורתופדי ופגיעות ספורט בית חולים אלישע
אבחון בקרע השרוול המסובב
כדי לאבחן קרע בשרוול המסובב יש צורך בבדיקה גופנית, הכוללת טווחי תנועה וכוח. בנוסף לכך יהיה צורך בבדיקות הדמיה כגון צילום רנטגן, אולטרה-סאונד ו/או MRI.
טיפול בקרע בשרוול המסובב
לרוב הטיפול מתחיל משילוב של פיזיותרפיה שמטרתה היא לחזק את שרירי הכתף ותרופות אנטי-דלקתיות כדי להקל על הכאב. את תרגילי הפיזיותרפיה ניתן לבצע באופן עצמאי בבית. במקרים מסוימים יש צורך בניתוח לתיקון הקרע.
הניתוח בדרך מתבצע בשיטה ארתרוסקופית, ניתוח זעיר-פולשני שבמהלכו מוחדרים לתוך מפרק הכתף כלים כירורגיים עדינים ומצלמה זעירה. השימוש בשיטה זו מקל על תהליך ההחלמה והשיקום ומסייע למנותח לחזור מהר יותר לשגרה.
תקופת ההחלמה
אחרי הניתוח יש צורך בתקופת מנוחה, כשהיד נתונה במתלה למשך 4 עד 6 שבועות, כתלות בגודל הקרע והנזק שנמצא בניתוח. לאחר מכן תקופת שיקום שאורכה מספר חודשים עד שנה והיא כוללת טיפולים פיזיותרפיים לחיזוק הכתף.
אולי יעניין אותך
שבר בכתף
כתף נחשב למפרק הכי פעיל בגוף שלנו. בזכותו אנחנו יכולים להרים ולהזיז את הידיים מצד
דורבן (פלנטר פצאיטיס)
מבנה כף הרגל מסייע לנו בתנועה, עמידה ושמירה על היציבות, הרבה מאד בזכות רקמה סיבית
פריצת דיסק צווארית ומותנית
אם זה לא קרה לכם, בטח שמעתם מלא מעט אנשים שהם סובלים מ-"פריצת דיסק". מה
קרע של השרוול המסובב
מערכת גידים ושרירים זו נמצאת בתוך הכתף ואחראית עת טווחי התנועה של הידיים ולכן העומס