התעברות טבעית בגיל צעיר היא עדיין הדרך המומלצת לשם לידת ילדים בריאים. יחד עם זאת שימור פוריות באמצעות הקפאת ביציות מאפשרת לאישה להחליט מתי להקים משפחה. ככל שהקפאת הביציות נעשית בגיל מוקדם יותר כך סיכויי ההצלחה להרות בעתיד מהביציות המוקפאות וללדת ילד בריא גבוהים יותר.
הקפאת ביציות – רקע
שימור הפריון הוא עניין המעסיק באופן תדיר את עולם הרפואה עוד משנות ה50. כאשר הקפאת הזרע הראשונה נערכה בשנת 1953 ושלושה עשורים לאחריה, בוצעה בהצלחה הליך הקפאת עוברים. הצלחות אלו אפשרו לנשים רבות פתרון איכותי ובטוח לשמר את פוריותן ולאפשר לעצמן להרות גם בעתיד.
צפו: הילה קורח מראיינת מטופלת שעברה בהצלחה הפריה חוץ גופית
מהו הצורך בהקפאת ביציות?
נשים נולדות עם מספר ביציות שעתידות לשרת אותן לאורך כל חייהן. מאגר הביציות של נשים איננו מתחדש, בשונה מהזרע הגברי. כדי לאפשר לנשים לשמר את יכולות הפריון שלהן גם בעתיד נדרשת פרוצדורה בטוחה ואיכותית בדמות הליך הקפאת ביציות שאפשרה ועדיין מאפשרת לנשים רבות לשמר את סיכוין להיקלט להריון ולהקים משפחה.
הפקטור המשמעותי בהליך הקפאת ביציות ושימורן, כרוך בגילה של אישה. ביציות בדומה לכלל מערכות בגוף מתבגרות. כך לדוגמא בגיל 37 חלה צניחה משמעותית בכמות ובאיכות הביציות, עד כי בגיל 45 כמעט ולא נותרות ביציות תקינות בגופה של האישה כלל. נוסף על כך חשוב לזכור כי מדי חודש בעת תהליך הביוץ, הגוף עושה שימוש במספר ביציות גם כן.
מהם היתרונות של הטיפול ביחידה בביה"ח אלישע?
- מאחורי היחידה 24 שנות פעילות ואלפי מטופלות מרוצות
- כל טיפולי ההפריה המתקדמים כולל שירותי בנק הזרע ומיקרומניפולציה (ICSI)
- מירב הפרטיות והנוחות למטופלות - אגף נפרד ורחב ידיים
- פגישות אישיות בזמינות גבוהה - נגישות גבוהה וגמישות בקביעת תורים
- היחידה מוכרת ע"י מכון פוע"ה (פוריות על-פי ההלכה) בירושלים
היחידה מעניקה את כל טיפולי ההפריה המתקדמים, כולל מיקרומניפולציה (ICSI), שאיבת זרע מתוך האשך (MESA, TESA), החזרת עוברים מאוחרת (בלסטוציסטים), הקפאת עוברים, ועוד.
כשאורח חיים מודרני מתנגש עם הליכים אבולוציוניים
אורח החיים המודרני הביא לנשים רבות שלל שינויים מבורכים, ביניהן – הגשמה עצמית, אקדמית וקרייריסטית. אך בעיקר לגיטימציה להקמת משפחה בגיל מאוחר. אף על פי כן חשוב לזכור כי הביולוגיה לא השתנתה ובגילאים מתקדמים הפריון הנשי מתדלדל ונעלם. זאת גם הסיבה שבדומה לכך, נשים רבות המגיעות לשנות השלושים המאוחרות ואף לשנות הארבעים לחייהן מוצאות עצמן ללא ילדים ודור המשך. הפתרון שמציע הליך הקפאת ביציות מאפשר לנשים שליטה רבה יותר על חייהן בנוסף ליכולת להתגבר על השפעת הגיל ועל פוריותן.
הקפאת ביציות – הזכות לשמר את הפריון לעתיד
שימור פוריות, המכונה גם "הקפאת ביציות" מאפשר לנשים אורך נשימה לתכנן את עתידן ברוגע, זאת לצד השאיפה להרות ביום מן הימים. בנוסף לכך, הקפאת ביציות מקנה את היכולת להביא ילדים לעולם בעתיד לנשים ולזוגות המתמודדים עם בעיות בריאות שונות, לנשים או זוגות אשר מצויים בעיצומם של טיפולי פוריות (כשלגבר מצויה הפרעה קשה באיכות הזרע או בספירתו) ולנשים אשר חוות ירידה ביצירת הביציות במסגרת הטיפולים.
הקפאת ביציות מסיבות חברתיות
בעבר יכולת שיפור הפריון התאפשרה רק לנשים שנזקקו לו מסיבות רפואיות בלבד. החל משנת 2011, היכולת המבורכת הזאת התאפשרה גם לנשים ישראליות בגילאי 30 – 41 שחפצות בכך מסיבות אישיות בלבד (מכונות גם "סיבות חברתיות"). כאשר החוק, מאפשר לנשים אלו לעבור עד ארבעה טיפולי שאיבות ביציות או לחילופין, עד להשגת 20 ביציות תקינות ואיכותיות.
תהליכי פוריות עפ"י ההלכה
זוגות המעוניינים בכך, יכולים לקבל שירותים של משגיחה מטעם המכון בעת ביצוע הטיפולים. בשיתוף פעולה של מכון פוע”ה עם שירותי השב”ן של קופות החולים, ניתן להפחית את העול הכלכלי המוטל עליכם בתהליכי הפוריות. במסגרת ההסדרים השונים, ניתן לקבל החזר כספי בגין שירותי ההשגחה ההלכתית.
פירוט הסיוע ניתן באתר מכון פוע"ה (פוריות על-פי ההלכה)
שימור פוריות – התהליך
השלב הראשון שעומד בפניך בעת הליך שימור הפוריות בבית החולים אלישע, נפתח בבדיקות דם ואחרות ע"מ לקבל תמונת מצב רפואית מדויקת. (אשר דומה במאפייניה להליך הפריית חוץ גופית).
בשלב השני, נדרש גירוי שחלתי הנעשה בעזרת טיפול הורמונלי שנועד לחקות את פעילות ההורמונים הטבעיים שמצויים בגוף, במטרה לגרות את השחלות ולהביא להבשלתם של זקיקים רבים ולביציות, כבר באותו החודש.
השלב השלישי מוקדש למעקב אחר הזקיקים המתפתחים בשחלות ולביציות שמצויות בתוכם, במטרה לדעת כיצד מגיבות השחלות לגירוי ומה המועד הנכון לשאיבתן של הביציות. ההליך נעשה ע"י בדיקות אולטרה סאונד ובדיקות דם, בדגש על הליך פולשני זעיר.
בשלב הרביעי, במידה והזקיקים בשחלה הבשילו לגודל המתאים ניתן טיפול הורמונלי נוסף לשם ביוץ מתוזמן.
השלב החמישי מוקדש לשאיבת הביציות, אשר נערכות ככלל תחת הרדמה כללית בחדר ניתוח סטרילי ביחידה להפריה חוץ גופית בביה"ח אלישע. לאחר התאוששות והשגחה קצרה, תוכלי להשתחרר הביתה ולשוב לשגרה.
בשלב השישי, אשר סמוך להליך השאיבה, הביציות יועברו למעבדה לשם הקפאתן בשיטה מתקדמת הנקראת ויטריפיקציה שנועדה להבטיח את שרידותן ואיכותן של הביציות, בכל עת שתחפצי. מיד לאחר מכן, הביציות מתועדות לאחסון בחנקן נוזלי עד שתחליטי להשתמש בהן.
חשוב להבהיר כי לאחר השאיבה, הזקיקים נבדקים על ידי צוות רופאים ואמבריולוגים מנוסים בבי"ח אלישע, כדי לוודא כי הזקיקים המכילים ביציות – יוקפאו או יופרו בזרע שנבחר.
במידה ובחרת בהפריה, העוברים המתאימים באיכותם ייבחרו להקפאה ויוקפאו.
הביציות ישמרו לתקופה של עד 5 שנים עם אפשרות להארכה (באחריות האישה להודיע ליחידה החוץ גופית על רצונה בהארכת תקופת השמירה).
סיבוכים וסיכונים לאישה
בעקבות גירוי השחלות יכול להתרחש גירוי יתר, שיופיע החל מיום-יומיים לאחר שאיבת הביציות ועד לתקופות של כ 3-4 שבועות אחרי שאיבת הביציות. יש לנוח ולהרבות בשתייה כטיפול. גירוי יתר, בינוני או קשה – הוא נדיר יותר, ולפעמים מצריך אשפוז.
פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות
השירות לשימור פריון מנוהל ע"י פרופ' שחר קול, מומחה ביילוד ובגינקולוגיה. השירות פועל במסגרת היחידה לפריון ולהפריה חוץ גופית בבית החולים אלישע, תחת ניהולו של פרופ' שחר קול. לצדם פועלים צוותים סיעודיים, עובדי מעבדה וצוותי עזר, לכולם ניסיון בתחום טיפולי הפוריות.
היחידה הוקמה מתוך רצון וכוונה לסייע לזוגות הרבים, בצפון בפרט ובארץ בכלל, הסובלים מבעיות פוריות שונות, המונעות מהם להגשים את ייעודם להיות הורים. ליחידה יש מעל 20 שנות ניסיון ואחוזי הצלחה מרשימים העולים על הממוצע של היחידות השונות ברחבי הארץ צרו קשר עוד היום ובואו לפגישת ייעוץ ביחידה, ללא תשלום וללא התחייבות.